Schoonmaak en onderhoud tips

Er zijn verschillende soorten barbecues. Elke soort barbecue maak je op een andere manier schoon en vraagt ook een speciale manier van onderhoud. Lees hieronder tips hoe jouw type barbecue het beste schoon gemaakt kan worden. 

Houtskoolbarbecue

De belangrijkste tip is wachten, maar niet te lang! Begin niet direct met het schoonmaken van jouw barbecue, maar wacht totdat het rooster een beetje afgekoeld maar toch nog wel lauw is, op deze manier gaat het schoonmaken een stuk eenvoudiger. De grote eventuele vastgeplakte etensresten verwijder je gemakkelijk met een speciale schraper, deze beschadigt het rooster niet. Daarna kun je het rooster schoonmaken met de speciale rooster reiniger.  Haal het overgebleven as weg, zo voorkom je dat er bij de volgende keer barbecueën veel rookontwikkeling is en dat de gerechten een as smaak krijgen. Gooi nooit koud water in een geëmailleerde kuip die nog warm is, hierdoor kan de kuip beschadigen. De kuip kun je reinigen met een doekje en afwasmiddel, dit hoef je niet eens na iedere keer barbecueën te doen. 

Houtskool bbq kopen

Gasbarbecue

Begin met het verwijderen van de etensresten. Daarna zet je het vuur op de hoogste stand en sluit je het deksel. Wacht tot alle resten verbrand zijn, zo'n 10 tot 15 minuten, en borstel vervolgens het rooster schoon. Deze stap kun je eventueel herhalen maar gebruik in elk geval geen staalborstel want hiermee beschadig je het grillrooster. De vet resten aan de binnenkant van het deksel kun je eenvoudig schoonmaken met een spons, warm water en afwasmiddel.  Je hebt hier uiteraard ook verschillende reinigingsmiddelen voor.

Gas bbq kopen

Elektrische barbecue

Voordat je begint met het reinigen van je elektrische barbecue haal je altijd het stekker uit het stopcontact. De stekker, kabel, temperatuurregelaar en warmte element mogen niet onder stromend water gehouden worden en/of ondergedompeld worden. Wanneer je elektrische barbecue op hoge temperatuur staat worden de vetten en sappen meteen verband. Het warmte element blijft hierdoor voor een groot deel schoon. Grove etensresten verwijder je het beste met een spatel van hout of kunststof. Het grillrooster kan schoongeborsteld worden met een schoonmaakborstel of sponsje. Voor een intensieve schoonmaakbeurt kun je het warmte element voorzichtig verwijderen.

Electrische BBQ kopen


Belangrijk bij ieder type barbecue

Onderstaande punten zijn voor elke barbecue belangrijk:

  • De barbecue goed droog maken en in een hoes op bergen. Dit beschermt de barbecue tegen vuil, krassen, vocht en verkleuring. Op deze manier heb je jarenlang plezier van je barbecue!  
  • Daarnaast is het ook verstandig om een anti-aanbak spray of olie op je rooster te gebruiken. Door het rooster goed in te vetten voor kom je dat je gerechten aan het rooster blijven plakken.
  • Gebruik het liefst geen staalborstel.