Verschil direct en indirect grillen

De meest voorkomende manier van barbecuen is met de methode van direct grillen. Dit houdt in dat je vlees, vis of groente met een hoge temperatuur, direct boven het vuur grilt. Direct grillen wordt vaak gebruikt bij kleinere en dunnere stukken vlees en om snel een stuk vlees dicht te schroeien.

Indirect grillen is alleen mogelijk in een barbecue met deksel. Je kunt alleen indirect grillen als de barbecue afgesloten is, waardoor de warmte rond circuleert. Het vlees, de vis of de groenten worden niet boven maar naast het vuur gegrild.

Om het kort samen te vatten: direct grillen is het echte ouderwetse grillen op de barbecue. Indirect grillen staat gelijk aan de functionaliteit van een heteluchtoven en is het barbecueën anno 2017!

Indirect grillen op een houtskoolbarbecue

Indirect grillen met een houtskoolbarbecue doe je door de briketten aan de zijkanten van de kuip op het onder rooster te plaatsen. In het midden plaats je een aluminium druipbakje voor de vetten en sappen. Wanneer je rookontwikkeling wilt voorkomen giet je een klein beetje water in het bakje.

Indirect grillen gasbarbecue

Wanneer je indirect wilt grillen met een gasbarbecue hoef je alleen de voorste en achterste branders aan te steken. Het gerecht plaats je midden op het rooster zodat het langzaam kan garen.

Indirect grillen elektrische barbecue

Indirect grillen met een elektrische barbecue is het makkelijkste om te doen met een verhoogd grill rooster met opvangschaal. Deze zorgt ervoor dat de gerechten boven de grillrooster geplaatst worden.